Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

Αφιέρωμα στον Καζαντζάκη

 
                       "Ερχόμαστε απο μια σκοτεινή άβυσσο  
                          καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο
                          το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή"
                                        Νίκος Καζαντζάκης _ Ασκητική      Εκδήλωση αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη, για τα 55 χρόνια από το θάνατό του, πραγματοποιείται από τον Όμιλο UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος και Καραολή Δημητρίου 29- Παλαιό Ταχυδρομείο) την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 20.00μ.μ.

     Η εκδήλωση περιλαμβάνει αποσπάσματα από την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη, από την ηθοποιό Αγγελική Σάντορα. Αφήγηση : Ηλίας Παρασκευόπουλος. Σκηνοθεσία : Μενέλαος Τζαβέλλας. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, τη σκυτάλη θα πάρει ο Χορευτικός Σύλλογος Κρητών Γαλατσίου και στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι θα απολαύσουν τους Ανδρέα Αποστόλου, Ελένη Τσάτσαρη και Διονύση Αποστολόπουλο (τραγούδι), Στράτο Ανυφαντάκη (παραδοσιακό κρητικό τραγούδι-λαούτο), Νίκο Φανουράκη (λύρα) και Γιάννη Μελά (μαέστρος).
«Η ίδια η ζωή του είναι ένα μυθιστόρημα, μια διαρκής φιλοσοφική αναζήτηση, ένα υπαρξιακό ταξίδι. Μέσα από την εκδήλωση αυτή, στόχος μας είναι να φωτίσουμε πτυχές της πολύπλευρης προσωπικότητας και του έργου του, που άφησε παρακαταθήκη όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια πνευματική κοινότητα» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων Κέντρων UNESCO (WFUCA) Υπεύθυνος για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης. 
 «Ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε ένας από τους πιο πολυταξιδεμένους Έλληνες  πνευματικούς ανθρώπους και ο πιο μεταφρασμένος σύγχρονος έλληνας συγγραφέας. Έγινε γνωστός στον πολύ κόσμο με τα μυθιστορήματα του, αλλά έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη λογοτεχνίας.  Ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, και φιλόσοφος. Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της νεοελληνικής λογοτεχνίας, με τεράστιο σε όγκο, αλλά και σε ευρύτητα έργο.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στηριχθεί από εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί στα πλαίσια των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα που υλοποιούνται με την συνεργασία της  Περιφέρειας Αττικής και την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Θα ακολουθήσει δεξίωση.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου