Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

Στην γειτονιά των αγγέλων ο Δαλιανίδης

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, σε ηλικία 87 ετών, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος δεκάδων ελληνικών ταινιών και επιτυχιών της δεκαετίας του '80, Γιάννης Δαλιανίδης, από τους πιο ταλαντούχους, ευρηματικούς και εμπορικούς του ελληνικού κινηματογράφου.
Ο γνωστός σκηνοθέτης νοσηλευόταν στο νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν" με αναπνευστικά προβλήματα και πολυοργανική ανεπάρκεια.
Ο Γιάννης Δαλιανίδης, γεννημένος στην Θεσσαλονίκη στις 31 Δεκεμβρίου του 1923, μεγάλωσε από θετούς γονείς.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως χορευτής και χορογράφος χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο "Γιάννης Νταλ". Από το 1958 άρχισε να γράφει σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες.
Το πρώτο του σενάριο ήταν για την ταινία "Το Τρελοκόριτσο". Την σκηνοθετική του καριέρα την ξεκίνησε το 1959 με την ταινία "η Μουσίτσα" και ακολούθησε την ίδια χρονιά η ταινία "Λαός και Κολωνάκι". Το 1961 ξεκίνησε η συνεργασία του με την Φίνος Φιλμς με την ταινία "Ο Κατήφορος". Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και η καριέρα του Δαλιανίδη εκτινάχτηκε.
Ακολούθησε η δημιουργία μιας σειράς ταινιών, κυρίως Μιούζικαλ, ένα είδος στο οποίο διακρίθηκε ιδιαίτερα. Συνολικά έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 60 ταινίες, στις περισσότερες από τις οποίες έχει γράψει το σενάριο ο ίδιος. Από την δεκαετία του 1970 εργάστηκε και στην τηλεόραση δημιουργώντας αρκετές τηλεοπτικές σειρές, οι περισσότερες απ' τις οποίες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.
(Πηγή φωτογραφίας: eurokinissi)
http://www.mediasoup.gr/node/19093

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου