Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Τεχνολογική δίαιτα!



Ακριβώς όπως το σώμα μας χρειάζεται υγιεινή διατροφή για να είναι υγιές, έτσι και ο εγκέφαλος μας πρέπει να “καταναλώνει” τεχνολογία με μέτρο, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.


Η μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες έδειξε πως η πολλή ενασχόληση με την τεχνολογία επηρεάζει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Παράλληλα, ανακάλυψαν πως όταν το μυαλό αποσπάται από τα smartphones ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να εμποδίσει την μακροπρόθεσμη μνήμη και την νοητική απόδοση.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως και σε παλαιότερη έρευνα του ίδιου πανεπιστημίου αποκαλύφθηκε πως όσοι ασχολούνταν με πολλά πράγματα μαζί, εμφάνισαν αδυναμία στο να μετακυλήσουν από τη μια εργασία στην επόμενη, και αυτό γιατί το μυαλό τους αποσπάται από άχρηστες πληροφορίες που έβλεπαν κατά τη διάρκεια ενός τεστ.

Αυτές οι δύο έρευνες λοιπόν, λένε οι επιστήμονες, δείχνουν πως τα πολλά ερεθίσματα μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο και να αδυνατεί να συγκεντρωθεί σε μια απλή εργασία. Αυτό συντελεί στο να καθίσταται πλέον αδύνατο ο άνθρωπος να αντισταθεί στο Facebook ή στο chat, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας εργασίας.

Πως ορίζεται αυτό; “Εθισμός στην τεχνολογία”.

Αυτοί που είναι συνεχώς συνδεδεμένοι στο Internet και κάνουν πολλά πράγματα μαζί το βρίσκουν πιο δύσκολο να διατηρήσουν έναν σταθερό στόχο, όπως το να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να δουν μια ταινία. Ή ακόμα να συζητήσουν κάτι σοβαρό. Και το βρίσκουν πιο δύσκολο γιατί συνεχώς σκέφτονται να ελέγξουν το κινητό τους ή να δουν το facebook και το twitter τους.

Αν και οι ενήλικες μπορεί να αναγνωρίσουν τα σημάδια του εθισμού, ο κόσμος στον οποίου ζούμε απαιτεί υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας κι έτσι “χάνεται” η αυτοσυγκράτηση.

Γι' αυτό λοιπόν, οι ερευνητές συστήνουν αποχή από την τεχνολογία για ένα μερικό διάστημα προκειμένου να επανακαθοριστούν οι στόχοι και ο τρόπος ζωής του πάσχοντα.



cosmo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου