Τραγικές επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων έχει επιφέρει η οικονομική  κρίση σύμφωνα με  έρευνα των Πανεπιστημίων Κέιμπριτζ και Λονδίνου που  φιλοξενείται  στην βρετανική ιατρική επιθεώρηση  «Λάνσετ».






Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας και τονίζει ότι από το 2007 και εντεύθεν στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί κατά 40% η κατάσταση της υγείας, κυρίως των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων. «Σε ένα καταρρέον, λόγω της διαφθοράς, κακοδιαχείρισης και περικοπών δημόσιο σύστημα υγείας προστίθεται το βάρος κοινωνικών στρωμάτων τα οποία έως πρόσφατα δεν το χρησιμοποιούσαν» ,αναφέρει.
H έρευνα αναφέρεται σε ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών, κατά 40% στο α΄’ εξάμηνο του 2011 με το συντριπτικό ποσοστό να αποδίδεται στην οικονομική δυσπραγία.
Καταγράφεται επίσης 20% αύξηση των χρηστών ναρκωτικών και 52% αύξηση των κρουσμάτων του ιού HIV. Επίσης από το 2007 και μετά έχουν διπλασιαστεί τα φαινόμενα βίας και οι ανθρωποκτονίες.«Η γενική εικόνα είναι άκρως ανησυχητική. Στο βωμό της εξυπηρέτησης του χρέους, θυσιάζονται οι αδύναμοι οι οποίοι χάνουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και πρόληψης.»«Είναι επιτακτικό να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού Συστήματος Υγείας, για να μη εξαντληθεί ο μοναδικός και αναντικατάστατος πόρος της χώρας : οι πολίτες της», καταλήγει το περιοδικό «Λάνσετ».
prionokordela