Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Ρουτίνα; Πες της "αντίο" για πάντα!...


routina
Δουλειά, σπίτι... σπίτι, δουλειά. Τα ίδια και τα ίδια. Μόνο στις διακοπές αλλάζει το σκηνικό. Όχι πια!
Φεύγεις νωρίς, γυρίζεις αργά. Υποχρεώσεις, δουλειές, εκκρεμότητες... κούραση, πίεση, άγχος. Οι μέρες διαδέχονται η μια την άλλη και απλά περνούν. Τα ίδια και τα ίδια. Βαρέθηκες.Όλο υπόσχεσαι στον εαυτό σου ότι αυτή η κατάσταση θα αλλάξει, αλλά ποτέ η καθημερινότητα δεν σου αφήνει το περιθώριο ή το χρόνο ή την ενέργεια να κρατήσεις το λόγο σου
. Και κάθε χρόνο στις διακοπές υπόσχεσαι πως όταν γυρίσεις αυτή την αισιοδοξία θα κάνεις το παν να τη διατηρήσεις στην καθημερινότητά σου. Θα πας γυμναστήριο, θα κάνεις αυτό, εκείνο το άλλο και τελικά... έρχονται απλά οι επόμενες διακοπές με την ψυχή στο στόμα... Και πάμε πάλι από την αρχή.
Τέλος. Η ρουτίνα είναι αμείλικτη. Δεν παλεύεται με υποσχέσεις. Χρειάζεται να δράσεις. Αλλιώς δεν θα αλλάξει τίποτα.
Ποιο είναι το πρόβλημα;
“Το πρόβλημα ξεκινάει από την εξάρτηση των "πρέπει" που έχει βάλει ο άνθρωπος στη ζωή του και δεν του επιτρέπουν να αναλάβει τον έλεγχο και τις κινήσεις του εαυτού του. Έτσι εκτίθεται σε καταστάσεις και γεγονότα που επαναλαμβάνονται και συνήθως δεν παίρνει ευχαρίστηση” σημειώνει η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου.
“Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βάζουν ξεκάθαρους στόχους ώστε να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, δεν θέτουν τα "πρέπει" σε συνδυασμό με τα "θέλω" τους και γι' αυτό πολλές φορές νιώθουν πως "πνίγονται" στη ρουτίνα” διευκρινίζει η ψυχολόγος.
Ναι, αλλά τι μπορώ να κάνω;
Όλο λέω πως κάτι θα κάνω και τελικά δεν κάνω τίποτα. Πνίγομαι στη ροή της ημέρας και στο τέλος της δεν έχω κουράγιο για τίποτε άλλο.
“Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσεις μέσα σου τι ακριβώς θέλεις από τη ζωή. Αυτό θα σε βοηθήσει να βάλεις τα πράγματα σε μια προοπτική, να διευθετήσεις καλύτερα το χρόνο σου και να αποκτήσεις κίνητρα και κατευθύνσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να ορίζεις τις προτεραιότητές σου, να προσαρμόζεις τα “θέλω” σου μέσα στην καθημερινότητα και να απολαμβάνεις τις χαρές της ζωής (φίλους, χόμπι κλπ.)” συμβουλεύει η κ.Μίνου.
Πρέπει να ξεφύγεις από τη ρουτίνα σου... 
Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και αδύνατον. Όλα είναι θέμα απόφασης. Αρκεί λοιπόν να το βάλεις στόχο και να μείνεις πιστή στον εαυτό σου. Για το δικό σου καλό το κάνεις άλλωστε.
-Εντόπισε τι σε ενοχλεί και αν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τον τρόπο προσέγγισής του, ώστε να σου γίνει πιο ευχάριστο. Δες το αλλιώς, με λίγα λόγια...
-Βρες μια δραστηριότητα που σε ευχαριστεί. Γυμναστική, διάβασμα, περπάτημα, χορός, μουσική... οτιδήποτε. Έστω και λίγα λεπτά αφιερωμένα στον εαυτό σου αρκούν για να νιώσεις καλύτερα.
-Φτιάξε ένα πρόγραμμα ζωής.
-Να είσαι αισιόδοξη και να σκέφτεσαι θετικά.
-Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου.
-Μάθε να λες “όχι”, βάλε τα όριά σου.
Να θυμάσαι
“Να θυμάσαι ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την καθημερινότητά μας γι' αυτό μπορούμε να την αλλάξουμε και να την προσφέρουμε στον εαυτό μας πιο ποιοτική: προσπαθήστε να δουλεύετε για να ζείτε και όχι να ζείτε για να δουλεύετε” προτείνει η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου.
Να θυμάσαι πιο συχνά
Ότι όλα τα παραπάνω τα κάνεις για να νιώσεις καλύτερα. Μπορεί η ρουτίνα να σε έχει κερδίσει στα σημεία, αλλά με μικρές καθημερινές αλλαγές, έστω και ολιγόλεπτες μπορεί να “ανατραπεί” η καθημερινότητα και να σκοτώσεις τη ρουτίνα που τόσο αρνητικά επηρεάζει την ψυχολογία σου.
Η ρουτίνα είναι αδίστακτη. Στο πέρασμά της σαρώνει τα πάντα. Ακόμα και τις σχέσεις -φιλικές, ερωτικές, οικογενειακές- όσο δυνατές κι αν είναι. Θέλουν φροντίδα για να ευδοκιμήσουν. Ποιος θα το κάνει αυτό και πως, αν κάθε μέρα πνίγεσαι...
Η ρουτίνα είναι ύπουλη. Δρα υπόγεια και δημιουργεί προβλήματα. Μην της επιτρέπεις να διαχειρίζεται τη ζωή σου. Διαχειρίσου τη μόνη σου. Αλλιώς δεν βγαίνει...
Εκμεταλλεύσου τις διακοπές για να πάρεις δύναμη, αρκεί αυτή τη φορά να κρατήσεις το λόγο σου.
woman365

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου