Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της 6ης δόσης για την Ελλάδα

Το Eurogroup ενέκρινε  την εκταμίευση της πολύπαθης έκτης δόσης, ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα. Τα χρήματα αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία μεταξύ 10 και 15 Δεκεμβρίου.

«Στην Ελλάδα έχουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες για να προχωρήσουμε με την επόμενη δόση, το νέο πρόγραμμα και το PSI. Διαθέτουμε την απαραίτητη πολιτική συναίνεση, την απαραίτητη εθνική ενότητα, καθώς και την εθνική βούληση και αποφασιστικότητα για να προχωρήσουμε» δήλωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στόχος πλέον του οικονομικού επιτελείου είναι να ολοκληρωθούν τάχιστα οι διαδικασίες για το δεύτερο μνημόνιο και το δεύτερο πακέτο στήριξης, στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη.

Οι προκλήσεις για το οικονομικό επιτελείο, που ετοιμάζεται για τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα, είναι να συγκρατήσει καταρχήν το φετινό έλλειμμα στο 9%.

Στις μείζονες προτεραιότητες συμπεριλαμβάνονται η κατάθεση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για κλειστά επαγγέλματα, τα ταξί, οι επικουρικές συντάξεις, η κατάθεση και ψήφιση του νέου φορολογικού, η προώθηση μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις ανείσπρακτες οφειλές.

Επιπλέον πρέπει να απλωθεί δίχτυ προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες και τους ανέργους, αλλά να αυξηθούν οι ρυθμοί απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων έτσι ώστε να ενισχυθεί η δυναμική της ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι για την εκταμίευση της δόσης η ΕΕ ζήτησε και έλαβε ενυπόγραφες επιστολές από τους ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου με δεσμεύσεις σχετικά με τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου