Κάπνισμα και αλκοόλ ενοχοποιούνται για τη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζει, σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία δεκαετία, ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας. Μάλιστα στις γυναίκες η αύξηση είναι αλματώδης, καθώς πλέον τα κρούσματα σε σχέση με τους άνδρες είναι, 1,5 άνδρες με 1 γυναίκα.
Τα στοιχεία παρουσίασε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, (25-27/11) ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Παπαδογεωργάκης.
«Κάπνισμα και αλκοόλ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ευθύνονται για την ραγδαία αύξηση που εμφανίζει ο στοματικός καρκίνος, ο οποίος πλήττει πλέον και τις γυναίκες εξίσου με τους άνδρες, ενώ έχουμε κρούσματα και σε άτομα κάτω των 45 χρόνων», ανέφερε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.
Ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας έχει περίπου 30 μορφές. Η μορφή που απαντάται στο 90% των περιπτώσεων είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.
Ο στοματικός καρκίνος εμφανίζεται συνήθως σαν ένα ανώδυνο έλκος (πληγή) στην αρχή, που δεν κλείνει με την πάροδο του χρόνου, αντίθετα μεγαλώνει δημιουργώντας προβλήματα στη μάσηση, την ομιλία ή την κατάποση. Μπορεί να εμφανιστεί και σαν μια λευκή πλάκα ή μια κόκκινη περιοχή.
Συχνά εντοπίζεται:
Κάπνισμα και αλκοόλ, οι συνήθεις ύποπτοι
Η αιτιοπαθογένεια του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος είναι πολυπαραγοντική και σχετίζεται κυρίως με διαιτητικές και κοινωνικές συνήθειες καθώς και με τη στοματική υγιεινή. Ο συνδυασμός όμως αλκοόλ και καπνού αποτελεί τη συχνότερη αιτία πρόκλησης του στοματικού καρκίνου.
«Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και οι καπνιστές έχουν 38 φορές περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου από εκείνους που απέχουν από το αλκοόλ και τον καπνό», εξηγεί ο κ.Παπαδογεωργάκης.
Αντίθετα και σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, όπως αναφέρεται και στη διεθνή βιβλιογραφία, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλλουν στην ελάττωση εμφάνισης του στοματικού καρκίνου. Στατιστικά στοιχεία, που αφορούν στις ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν πως τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης στοματικού καρκίνου παρουσιάζονται στη Γαλλία και την Ουγγαρία, ενώ τα χαμηλότερα στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ασθενών με στοματικό καρκίνο θα μπορούσε να αποφευχθούν, εάν οι ασθενείς σταματούσαν το κάπνισμα και το αλκοόλ.
Για περισσότερα σχετικά με το θέμα, μπες εδώ: healthingr
Τα στοιχεία παρουσίασε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, (25-27/11) ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Παπαδογεωργάκης.
«Κάπνισμα και αλκοόλ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ευθύνονται για την ραγδαία αύξηση που εμφανίζει ο στοματικός καρκίνος, ο οποίος πλήττει πλέον και τις γυναίκες εξίσου με τους άνδρες, ενώ έχουμε κρούσματα και σε άτομα κάτω των 45 χρόνων», ανέφερε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.
Ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας έχει περίπου 30 μορφές. Η μορφή που απαντάται στο 90% των περιπτώσεων είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.
Ο στοματικός καρκίνος εμφανίζεται συνήθως σαν ένα ανώδυνο έλκος (πληγή) στην αρχή, που δεν κλείνει με την πάροδο του χρόνου, αντίθετα μεγαλώνει δημιουργώντας προβλήματα στη μάσηση, την ομιλία ή την κατάποση. Μπορεί να εμφανιστεί και σαν μια λευκή πλάκα ή μια κόκκινη περιοχή.
Συχνά εντοπίζεται:
- Στο κάτω χείλος
- Στη γλώσσα
- Στο έδαφος του στόματος
- Στις παρειές
- Στα ούλα και
- Στην υπερώα.
Κάπνισμα και αλκοόλ, οι συνήθεις ύποπτοι
Η αιτιοπαθογένεια του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος είναι πολυπαραγοντική και σχετίζεται κυρίως με διαιτητικές και κοινωνικές συνήθειες καθώς και με τη στοματική υγιεινή. Ο συνδυασμός όμως αλκοόλ και καπνού αποτελεί τη συχνότερη αιτία πρόκλησης του στοματικού καρκίνου.
«Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και οι καπνιστές έχουν 38 φορές περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου από εκείνους που απέχουν από το αλκοόλ και τον καπνό», εξηγεί ο κ.Παπαδογεωργάκης.
Αντίθετα και σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, όπως αναφέρεται και στη διεθνή βιβλιογραφία, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλλουν στην ελάττωση εμφάνισης του στοματικού καρκίνου. Στατιστικά στοιχεία, που αφορούν στις ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν πως τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης στοματικού καρκίνου παρουσιάζονται στη Γαλλία και την Ουγγαρία, ενώ τα χαμηλότερα στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ασθενών με στοματικό καρκίνο θα μπορούσε να αποφευχθούν, εάν οι ασθενείς σταματούσαν το κάπνισμα και το αλκοόλ.
Για περισσότερα σχετικά με το θέμα, μπες εδώ: healthingr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου