Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ο εκλιπών παπαγάλος Άλεξ ήταν όντως ιδιοφυία στην αριθμητική




Ο Άλεξ ήταν ο Αϊστάιν των πτηνών (Πηγή: Alex Foundation)

Ερευνητές του Χάρβαρντ δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των τελευταίων πειραμάτων που πρόλαβαν να πραγματοποιήσουν με τον Άλεξ, έναν γκρίζο αφρικανικό παπαγάλο που μπορούσε να κάνει περισσότερα από το να παπαγαλίζει, μέχρι που πέθανε το 2007.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Animal Cognition, δείχνει ότι ο Άλεξ μπορούσε να προσθέτει δύο αραβικούς αριθμούς, αρκεί το άθροισμα να μην υπερέβαινε το 8. Επιπλέον, μπορούσε να αθροίζει τους αριθμούς των αντικειμένων που βρίσκονταν μέσα σε τρία κουτιά.

Μόνο ο Άλεξ και ένας χιμπατζής ονόματι Σέμπα έχει επιβεβαιωθεί ότι μπορούν να ολοκληρώσουν αυτό τον άθλο, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η ανακάλυψη ήρθε όταν η ψυχολόγος του Χάρβαρντ Αϊρίν Πέπερμπεργκ προσπαθούσε να διδάξει έναν άλλο παπαγάλο, τον Γκρίφιν, να μάθει να μετράει. Για παράδειγμα, έβαζε τον παπαγάλο να ακούσει δύο ήχους «κλικ», ελπίζοντας ότι το πειραματόζωο θα έκρωζε τη λέξη «δύο».

Ο Γκρίφιν αποδείχθηκε ανεπίδεκτος μαθήσεως. Όμως ο Άλεξ, που βρισκόταν στο ίδιο δωμάτιο, πήρε από μόνος του την πρωτοβουλία να δώσει τη σωστή απάντηση.

Οι δοκιμές που ακολούθησαν έδειξαν ότι ο Άλεξ μπορούσε να βάζει στη σωστή σειρά μαγνητάκια ψυγείου που έδειχναν τους αριθμούς από το 1 μέχρι το 8.

Τους μήνες που ακολούθησαν, η Δρ Πέπερμπεργκ διαπίστωσε ότι ο παπαγάλος είχε μάθει μόνος του να προσθέτει. Όταν η ερευνήτρια ρωτούσε «Πόσα είναι σύνολο;» το πουλί απαντούσε σωστά ότι 3 και 4 κάνουν 7, ή ότι 4 και 4 κάνουν 8. Μπερδευόταν, όμως, όταν το άθροισμα υπερέβαινε το 8.

Τα τελικά πειράματα έδειξαν επίσης ότι ο Άλεξ μπορούσε να προσθέτει τρεις αριθμούς, και συγκεκριμένα τις ποσότητες των αντικειμένων που είχαν τοποθετηθεί σε τρία κύπελα. Καταλάβαινε, για παράδειγμα, ότι μία καραμέλα συν δύο καραμέλες συν άλλη μία καραμέλα μας κάνουν σύνολο τέσσερις καραμέλες.

Όλα όμως τέλειωσαν στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2007. Στο τέλος της ημέρας, ο Άλεξ είπε στην Δρ Πέπερμπεργκ: ««Σ' αγαπάω. Τα λέμε αύριο».

Το επόμενο πρωί, ο παπαγάλος βρέθηκε νεκρός από άγνωστα αίτια σε ηλικία 31 ετών.

Άφησε όμως πίσω του το Ίδρυμα Άλεξ, αφιερωμένο στους έξυπνους παπαγάλους.
Πηγές: Alex Foundation,ingr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου